Menu

Aluat pentru tarte

Tarta cu afine si vanilie

Ingrediente pentru 1 tartă mare sau 2 tarte mici aveți nevoie de:

  • 4 ouă
  • 200g unt
  • 5-6 linguri de lapte (80-90ml)
  • 500g făină
  • 200g zahăr pudră
  • 1 linguriță de sare
4.5/5 - (2 votes)

Aluatul de tarte al lui Jamie Oliver este aluatul pe care eu îl folosesc de fiecare dată când vreau să prepar o tartă. Este pur și simplu delicios, ușor de preparat și se înmoaie puțin dacă este lăsat cu umplutură să se răcească cel puțin 24 de ore.

Cum preparăm aluatul pentru tarte

Nu este greu să preparăm aluatul pentru tarte după rețeta lui Jamie, însă trebuie să avem răbdare, pentru că după ce se frământă aluatul trebuie să stea la frigider cel puțin 1 oră, și la congelator încă 1 oră.

Înainte cu 30-40 de minute înainte de a prepara aluatul, scoateți untul din frigider și lăsați-l la temperatura camerei într-un castron încăpător.

– pregătirea aluatului de tarte

Când untul s-a înmuiat, se adaugă peste el zahărul pudră și gălbenușurile celor 4 ouă, împreună cu 1 linguriță de sare; ingredientele se amestecă bine cu mâna sau într-un robot de bucătărie cu funcție de “amestecare aluat”, eu am folosit metoda cu mâinile goale.

Atunci când ingredientele s-au amestecat bine și aveți o compoziție omogenă, peste ea se adaugă făină, care se amestecă bine până când se obține un amestec fărâmicios.

Se adaugă în castron și laptele rece, care se incorporează în amestecul de aluat pentru tartă.

– tehnici de frământare pentru un blat de tartă perfect

Dacă frământați aluatul pentru tartă în stilul clasic, veți obține un aluat elastic, care atunci când este copt devine tare ca piatra, și nu ne dorim așa ceva nu?

Pentru a obține un aluat de tarte perfect, crocant; ei bine atunci când incorporăm laptele trebuie să batem oarecum amestecul întorcându-l de pe o parte pe alta, și strângându-l cu mâna pentru a deveni compact. Aluatul se întoarce de pe o parte pe alta, lovindu-l de blatul de bucătărie sau de castron, până când se incorporează bine ingredientele și aveți la dispoziție un amestec omogen.

– păstrarea la frigider a aluatului

Pentru a putea fi ulterior folosit la modelarea blatului de tartă, aluatul de tartă se rulează sub forma unui salam, se înfășoară în folie alimentară și se pune la frigider cel puțin 1 oră, timp în care se odihni și se va întări puțin (untul din compoziția aluatului se întărește de fapt).

Modelarea blatului de tartă din aluat de tartă

După ce aluatul a stat la rece, se unge o tavă de tarte cu unt. Eu am folosit o tavă mare de 30 cm, dar puteți folosi și o tavă mai mică, de 20 sau 23 cm diametru.

Aluatul de tartă se taie felii de 0.5-1 cm grosime care se așează în tavă astfel încât să acopere pereții laterali și să se suprapună puțin între ele. Se presează apoi feliile de aluat cu degetele, astfel încât să se aplatizeze și să alcătuiască un blat compact care să acopere toate locurile rămase goale.

Blatul de tartă se pune cu tavă cu tot la congelator pentru cel puțin 1 oră.

Cum coacem blatul pentru tartă

Aluatul se coace pentru 12 minute în cuptor, la 180 grade Celsius (treaptă medie), până când căpăta o culoare aurie.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *